Bodemprofielen of lakprofielen
    Een lakprofiel is een gronddoorsnede. Het is eigenlijk een soort zandschilderij. Het geeft de  kleuren en structuren van de aarde weer, bijvoorbeeld van een teeltlaag met daaronder een geelachtige gekleurde grond. Men vind weleens bijzondere bodemstructuren en dan maakt men daar graag een afdruk van. In het museum hangen diverse lakprofielen die dhr. Verhaard zelf gemaakt heeft.  Zo hangen er afdrukken van een vorstwig uit de laatste ijstijd en van rivierafzettingen uit de geologische geschiedenis. 
lakprofiel
 lakprofiel van een vorstwig

Hoe maakt men een lakprofiel?
Het maken van een lakprofiel is een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Het kost minstens 6 weken tijd en het zal meer dan € 100 kosten voor een redelijk grote lakprofiel (ca. 1 vierkante meter). Niettemin is het interessant om te weten hoe het gemaakt wordt. Het proces van het maken van een lakprofiel leggen we hieronder uit.

1e fase: De voorbereiding:
Allereerst heeft men een gat in de grond nodig, bijvoorbeeld een bouwput. Ook kan men een lakprofiel maken in een pasgegraven sloot.
De diepte is eigenlijk niet zo van belang,  maar wel de hellinghoek. Deze moet een hoek hebben  van  45° tot 70°. De grond mag niet te nat zijn, maar hoeft ook niet helemaal droog te zijn, want anders neemt de bodem de lak niet op. Ook mag de zon niet te fel schijnen.
Men koopt enkel blikken lak (celluloselak) die men verdunt met tinner. Als de lak al dun van zichzelf is, is dat niet nodig.  Men gebruikt ongeveer 21/2  liter per m2, want de lak dringt enkele milimeters tot een centimeter in de grond.

2e fase: Het aanbrengen van de lak en de lijm
Men schraapt de bodem af tot een gladde wand. Daarop giet men lak (celluloselak) en men verspreid de lak een beetje met een kwast. .
Daarna moet  de lak indrogen (1 tot 3 dagen).
Na de droogtijd  smeert men de grond in met bisonkit (ca 2 liter). Vervolgens plakt men reepjes kaasdoek of goed gebruikte beddenlakens dakpansgewijs er tegenaan. De naden moeten goed op elkaar plakken.
Dit moet ook enkele uren drogen. Als het goed gedroogd is, steekt men de lakprofiel los met een schop. Dit legt men op een plaat, omdat het vlak vervoerd moet worden.

3e fase: De omlijsting:
De lakprofiel is nu zover dat het op een schilderij moet gaan lijken. :
De randen moeten tot een rechthoek of vierkant worden gezaagd. Hiervoor gebruikt men afgedankte ijzerzaagbladen, omdat het nogal slijt.
Men zaagt  een multiplexplaat  op de maat van de lakprofiel. Daarom heen komt een lijst. Dit zijn tevens een soort  stootwanden, die de lakprofiel beschermen tijdens transport.
 Als de lijst klaar is, moet de lakprofiel op de plaat worden geplakt. Dit kan men het beste doen door de lakprofiel, die op de vervoersplaat ligt, precies op de plakplaat te leggen. Dan trekt men de vervoersplaat eronder uit. De lakprofiel kan niet meer verschoven worden, dus is nauwkeurig werken zeer belangrijk! Dit moet echter wel aangedrukt worden met kleine plankjes en daarbovenop iets van gewicht. Dit moet enkele dagen drogen.

4e fase: Het afwerken.
Men borstelt  en stofzuigt zeer voorzichtig de lakprofiel. Dit zorgt voor een mooie structuur.
Dan moet de lakprofiel geconserveerd worden. Men sprenkelt sterk verdunde lak (met tinner) op de lakprofiel. Dit laat men heel langzaam drogen, door het afdekken van de lakprofiel met een doek. Als dit namelijk te snel gaat, krult de lakprofiel op en laat het los van de kaasdoek.
Dit proces herhaalt men een paar keer, tot de poriën nagenoeg dicht zitten met lak, maar het mag niet gaan glimmen.
Dit laatste is een zeer secuur en tijdrovend werkje, want het droogproces is 5 weken, maar dan heeft u een kunstwerk van de natuur. 

Ten slotte:
Als u dit zelf wilt gaan maken, kunt u het beste eerst oefenen op een klein stukje. Als u meer informatie nodig heeft, kunt u een bezoek brengen aan het museum. Dhr. Verhaard zal u graag terzijde staan met adviezen.